Cafetto EVO to produkt przeznaczony do czyszczenia ekspresu, który całkowicie się rozpuszcza i nie pozostawia zapachu po użyciu. Produkt jest w 100% naturalny i bezpieczny w kontakcie z żywnością.
Cafetto to australijska firma produkująca środki czystości zarówno do domowych ekspresów automatycznych czy kolbowych, jak i do profesjonalnych maszyn gastronomicznych.
Jak używać?
1. Wyjmij kolbę z grupy – zastąp filtr do kawy ślepym sitkiem.
2. Do sitka wsyp 1 (przy czyszczeniu dziennie) lub 2 (przy rzadszym czyszczeniu) miarki proszku EVO.
3. Włączamy guzik parzenia kawy – po 10 sekundach wyłączamy. W tym czasie rozpuści się proszek.
4. Czynność powtarzamy czterokrotnie.
5. Wyciągamy kolbę i dokładnie wypłukujemy filtr pod wodą.
6. Ponownie wkładamy kolbę ze ślepym sitkiem, uruchamiamy proces parzenia na 5 sekund – później zatrzymujemy na 2 sekundy. Czynność powtarzamy 10 razy.
7. Wyciągamy kolbę i ślepe sitko.
8. Jeśli od razu po czyszczeniu chcemy parzyć kawę, pamiętajmy o odrzuceniu pierwszego espresso.
Jeśli chcemy wyczyścić całą kolbę i sitka, do pojemnika wlewamy 500ml gorącej wody i dodajemy 2 miarki proszku EVO. Moczymy kolby wraz z sitkami na minimum 10 minut. Później dokładnie spłukujemy je pod bieżącą wodą.