Ceado jest jednym z najbardziej uznanych producentów młynków żarnowych, który od początku swojego istnienia wyróżnia się innowacyjnością i pomysłowymi...
O Sole mio, czyli najnowsza Bezzera
Kolejny grudniowy wpis i kolejne nowości, tym razem od Bezzery… A nie czekajcie, przecież mamy już prawie marzec. Pierwotnie wpis ten miał się ukazać pod...
Pietro - Nowa jakość ręcznego mielenia
Niedawno opisywaliśmy na naszym blogu udoskonalony młynek od Fiorenzato – AllGround Sense, a producent spod Wenecji znowu może pochwalić się nowym...
Co tu się odważyło? - AllGround Sense
Kontrola parametrów przygotowywanej kawy jest w większości metod parzenia kluczowa dla uzyskania pożądanego i powtarzalnego naparu. Jednym z nich jest...
Grudniowe nowości - Profitec Drive
Kontynuujemy nasz grudniowy przegląd nowości i tym razem przenosimy się do Niemiec i Profiteca Drive, który jest już kolejnym modelem tego producenta...
Grudniowe nowości - Rocket Bicocca
Końcówka roku obfituje w wiele nowości na rynku ekspresów i młynków do kawy. Niecały miesiąc temu odbyły się w Mediolanie najważniejsze targi kawowe...
Gwatemala - kawa wychodzi z cienia
Mimo że w kawowym świecie Ameryka Środkowa znajduje się nieco w cieniu położonych na południu gigantów produkcji zielonego ziarna, takich jak Kolumbia...
Rocket - nowe technolgie - Appartamento TCA
Do naszej oferty Rocket Espresso Milano właśnie dołącza najnowszy model – Appartamento TCA. Jakie zmiany zostały wprowadzone w stosunku do modelu...
Wysyp nowości od Torre Espresso
Niedawno na rynku półprofesjonalnych ekspresów kolbowych pojawił się nowy, włoski producent – Torre Espresso. W dzisiejszym wpisie przybliżymy...
Kolorowe nowości od Profiteca
Jednym z najaktywniejszych producentów na rynku ekspresów kolbowych, jeżeli chodzi o nowości, jest w tym roku zdecydowanie Profitec. Dotychczas pojawiły się...
Czy Inkowie pili kawę?
Wakacje dobiegły końca już jakiś czas temu, ale nie musi to oznaczać końca podróży po świecie, dlatego dzisiaj w naszym geograficznym cyklu kawowym...
Pyszna kawa i sprawny ekspres? Dbaj o wodę
W jednym z wcześniejszych wpisów na naszym blogu dość sporo miejsca poświęciliśmy zagadnieniu, jaka powinna być woda do przygotowania espresso. Kwestią...
Jak ustawić maksymalne ciśnienie - zawór OPV
Ciśnienie jest obok temperatury najważniejszym parametrem wody wykorzystywanej podczas ekstrakcji kawy. Jego prawidłowa wartość...
Jak przygotować się na wizytę w serwisie?
Serwisowanie naszego sprzętu jest tą mniej przyjemną, ale nieodłączną, częścią użytkowania różnych urządzeń, w tym m.in. ekspresów kolbowych i młynków....
Spersonalizuj swój ekspres - Profitec PRO 400
Bieżący rok jest bardzo intensywny jeżeli chodzi o ewolucję portfolio ekspresów produkowanych przez firmę Profitec. W lutym ogłoszone zostało rozpoczęcie...
Kofeinowa trylogia cz. 3: Kawa bezkofeinowa
W dwóch poprzednich częściach naszej „Kofeinowej trylogii” pochyliliśmy się nad występowaniem i rolą kofeiny w przyrodzie oraz jej wpływem na organizm...
Kofeinowa trylogia cz. 2: Człowiek i kofeina
Niestety nie udało nam się dotrzymać obiecanego w poprzednim wpisie terminu i nasz dzisiejszy wpis pojawia się o tydzień później niż pierwotnie planowaliśmy....
Kofeinowa trylogia cz. 1: W naturze
Herbata i kawa to dwa najczęściej spożywane napoje na świecie (oprócz wody). To co jeszcze je łączy to zawarta w nich najpopularniejsza substancja...
Profitec PRO 800 w nowej odsłonie
Bieżący rok jest bardzo obfity jeżeli chodzi o prezentację nowych modeli ekspresów i młynków, lub wprowadzanie zmodyfikowanych wersji tych istniejących na...
Trzymaj poziom - dysk poziomujący i spółka
Głównym celem akcesoriów, które dokupujemy do naszego ekspresu w większości przypadków jest poprawa jakości i powtarzalności przygotowanego przez nas...
Nowa Silvia - jeszcze bardziej PRO
Jeden z największych producentów ekspresów gastronomicznych, Rancilio, coraz mocniej zaznacza swoją pozycję na rynku sprzętów dla użytkowników...
Tego jeszcze nie grali - nowa Aria od Bezzery
Kolejny producent wchodzi w nowy rok z przytupem. Tym razem do naszej oferty dołącza Bezzera Aria, o której wspominaliśmy już przy okazji podsumowania...
Kawiarka - mała i rewolucyjna
Rozpoczynając swoją przygodę z parzeniem kawy nie zawsze trzeba zdecydować się na starcie na ekspres kolbowy. Dysponując ograniczonymi środkami lub mając...
HX z grupą E61 i pompą wibracyjną
W drugiej odsłonie naszej serii „Ekspresowe pojedynki” przyjrzymy się nie dwóm, lecz trzem ekspresom, które w kwestii parametrów technicznych, jak również w...
NPF - Kolba bez dna
Opanowanie naszego ekspresu i młynka jest niezbędne jeżeli chcemy cieszyć się pysznym espresso. Równolegle możemy jednak zaopatrywać się w akcesoria, które...
Heavy metal - o materiałach bojlerów
Nasz cykl wpisów o doborze ekspresu rozpoczęliśmy od przedstawienia różnych układów konstrukcyjnych bojlerów, jakie można spotkać w półprofesjonalnych...
Host Milano 2021
W dniach 22-26 października w Mediolanie (a gdzieżby inaczej) odbyły się najważniejsze targi w kawowym świecie – Host Milano 2021, a nas nie mogło na nich...
Profilacja ciśnienia
Podczas eksperymentowania z naszym espresso możemy wpływać na jego smak zmieniając szereg parametrów. Większość z nich została już omówiona przez nas we...
ECM Puristika - nowość dla fanów espresso
W ostatnim czasie do oferty ekspresów ECM dołączyły dwa nowe modele. Z okazji 25-lecia istnienia firmy, niemiecki producent wypuścił limitowaną edycję...
Wymiana uszczelki grupy
W ostatnim wpisie ogłosiliśmy, że w związku z końcem wakacji rozpoczynamy dwa nowe cykle edukacyjnych wpisów na naszym blogu. Dzisiaj przyszła pora na start...