Od wakacyjnych wojaży minęło trochę czasu, więc wracamy z dwoma nowymi cyklami w naszej blogowej Akademii Coffeesite. Dzisiejszym wpisem inaugurujemy...
Ekspresy dźwigniowe
W dotychczasowych wpisach dotyczących wyboru sprzętu staraliśmy się przedstawić w możliwie przystępny sposób podstawowe różnice techniczne pomiędzy...
Co wyróżnia sitka i prysznice IMS?
Jeżeli dążymy do uzyskania perfekcji w naszej filiżance, to każde nawet najmniejsze usprawnienie może mieć wpływ. Czasem jednak motywacją do zmiany, oprócz...
W stolicy robusty
Wakacje dobiegają końca, ale my zapraszamy Was na jeszcze jedną wyprawę. Żeby nie tracić czasu na podróż z Indonezji, gdzie ostatnio gościliśmy, przeniesiemy...
Kawa na Jawie
W naszej kawowej podróży opuszczamy słoneczną Italię i przenosimy się w tropiki. Tym razem przenosimy się aż do Indonezji, by jak zwykle dowiedzieć się kiedy...
Kawa po włosku
W naszej podróży docieramy dziś do wybrzeży kraju, który chyba jak żaden inny kojarzy się z kawą. Jak i kiedy kawowe ziarna dotarły do Włoch? Jak powstała i...
Epicka nowość od Rocketa
W ostatnich miesiącach nowości królowały wśród producentów młynków. Teraz pałeczkę przejęli twórcy ekspresów i trzeba przyznać, że zrobili to z nie lada...
PID i sterowanie temperaturą
W naszym cyklu dotyczącym wyboru ekspresu dotarliśmy już niemal na sam koniec. Oczywiście otwartą kwestią pozostanie jeszcze kilka zagadnień takich jak...
O kawie w świecie arabskim
W naszym cyklu kawowych podróży ruszamy w dalszą drogę. Tym razem trafiamy na Bliski Wschód i do Afryki Północnej. Jak doszło do tego, że kawa z Etiopii...
Idealna woda aż do końca - wybór grupy
Wybór pierwszego ekspresu kolbowego to dość poważna decyzja, często wiążąca się ze znacznym wydatkiem. Z drugiej strony prawidłowo użytkowany i regularnie...
Mignon XL Oro - nowy młynek od Eureki
Setne urodziny obchodzi się tylko raz, więc warto je celebrować w sposób wyjątkowy. Z takiego założenia wyszedł producent młynków Eureka, który świętując...
Kawa i kolarstwo - wyjątkowe połączenie
Kawa i rower! Jest to niezwykle popularne połączenie w otaczającym nas świecie, pokusimy się nawet o stwierdzenie, że fani dwóch kółek są jedną z...
All Ground - nowe młynki od Fiorenzato
Ostatnimi czasy dość dużo dzieje się na rynku młynków żarnowych. Nie tak dawno pisaliśmy o największym modelu w rodzinie młynków Rocketa – Super Fausto...
Tamper - najważniejsze akcesorium
Wyobraźmy sobie następującą sytuację. Lądujemy na bezludnej wyspie i ku naszemu zaskoczeniu znajdujemy na niej ekspres, młynek, filiżanki i nieograniczony...
Co wybrać? Pompa wibracyjna czy rotacyjna
Wybór pierwszego ekspresu kolbowego to dość poważna decyzja, często wiążąca się ze znacznym wydatkiem. Z drugiej strony prawidłowo użytkowany i regularnie...
Super Fausto - nowy młynek od Rocketa
Do rodziny młynków firmy Rocket dołączył niedawno trzeci model – Super Fausto. Jakie zmiany zostały wprowadzone w stosunku do wcześniejszych modeli?...
Jaka powinna być woda do kawy
Woda ma kluczowe znaczenie dla życia – bez jej udziału nie istniałoby ono na naszej planecie w takiej formie jaką znamy. Jest ona również podstawowym...
Jak spieniać mleko?
Chcąc delektować się pyszną kawą mleczną należy opanować dwie rzeczy. Pierwszą z nich jest umiejętność parzenia espresso. Kilka praktycznych wskazówek...
Czym się kierować przy wyborze młynka?
Wybór pierwszego ekspresu kolbowego to dość poważna decyzja, często wiążąca się ze znacznym wydatkiem. Z drugiej strony prawidłowo użytkowany i regularnie...
Crema - gwarancja świeżości
Crema jest jednym z nierozerwalnych atrybutów espresso przygotowanego na ekspresie ciśnieniowym. Czym dokładnie jest, skąd się bierze i co ma wspólnego z...
Kawy mleczne
Polacy wpisują się w światowy trend w piciu kawy, zgodnie z którym zdecydowana większość osób ją pijących preferuje kawy mleczne. Według niektórych badań...
Kawy czarne
Zagłębiając się w świat kawy warto posługiwać się również fachowym słownictwem. W kolejnym odcinku naszego kawowego słowniczka pochylimy się nad napojami...
Słowniczek kawowy
Świat kawowy rozwija się bardzo dynamicznie. Niestety nie zawsze język nadąża za tymi zmianami i z tego względu również wokół ekspresów i picia kawy powstało...
Na jaki bojler się zdecydować?
Wybór pierwszego ekspresu kolbowego to dość poważna decyzja, często wiążąca się ze znacznym wydatkiem. Z drugiej strony prawidłowo użytkowany i regularnie...
Etiopia - ojczyzna kawy
Codziennie na świecie wypija się ponad 2,2 miliarda filiżanek kawy. Daje jej to zaraz za herbatą zaszczytne 2. miejsce (jeśli nie liczyć wody) wśród...
Arabika vs robusta
Gdybyśmy wyszli na ulicę i przepytali przypadkowo spotkanych przechodniów czym są arabika i robusta, w większości przypadków usłyszelibyśmy dość zadowalającą...
Jak przygotować wzorcowe espresso?
Do przygotowania wielu różnych zup dobry kucharz potrzebuje swoistej bazy, którą na ogół jest rosół. Musi on zatem dopracować do perfekcji przygotowanie...
Backflush, czyli czyszczenie grupy
Backflush – czynność, która nieodłącznie wiąże się z ciśnieniowymi ekspresami kolbowymi, a o której część użytkowników niestety zapomina albo, co gorsza, nie...