Bezobsługowa (prawie) alternatywa - Hoop
Ceado jest jednym z najbardziej uznanych producentów młynków żarnowych, który od początku swojego istnienia wyróżnia się innowacyjnością i pomysłowymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi. W zeszłym roku firma spod Wenecji zaprezentowała jednak coś zupełnie innego – zaparzacz do kawy Ceado Hoop, który na World of Coffee 2023 odbywającym się w Atenach, został wyróżniony przez SCA jako najlepszy nowy produkt w kategorii sprzętu do przygotowania kawy dla użytkowników indywidualnych oraz serwowania kawy. Co wyróżnia Hoopa, jak przygotować na nim kawę i komu polecamy jego zakup? O tym wszystkim w dzisiejszym wpisie. Zapraszamy do lektury!
Mówiąc najprościej Hoop jest zaparzaczem do przygotowania kawy składającym się z trzech elementów. Dwa z nich – korpus zewnętrzny oraz wewnętrzny cylinder są wykonane z plastiku nie zawierającego BPA (nie wchodząc w szczegóły – to dobra informacja dla naszego zdrowia). Trzecim elementem jest papierowy filtr, który jest wyrzucany po każdym przygotowaniu kawy.
Kluczową innowacją mającą zapewnić równomierną ekstrakcję, a co za tym idzie smaczną i powtarzalną kawę, jest sposób doprowadzenia wody do zmielonej kawy. Wewnętrzny cylinder ma w sobie równomiernie rozmieszczone otwory, którymi woda nalana do zewnętrznego korpusu dociera w równych ilościach i w tym samym czasie do zmielonej kawy. Dużą zaletą przygotowania kawy z użyciem tej metody jest bardzo niewielkie zaangażowanie ze strony użytkownika – po zmontowaniu urządzenia, nasypaniu zmielonych ziaren i nalaniu wody kawa „robi się sama”. Poniżej, krok po kroku podsumujemy, co więc musimy zrobić, żeby cieszyć się kubkiem pysznej kawy.
- Na dnie zewnętrznego korpusu układamy papierowy filtr (w zestawie z Hoopem otrzymujemy 100 filtrów, ale można używać też tych od Aeropressu).
- Wkręcamy wewnętrzny cylinder wewnątrz zewnętrznego korpusu.
- Zwilżamy papierowy filtr i stawiamy Hoopa na kubku (lub innym naczyniu, z którego będziemy pili).
- Do wewnętrznego cylindra wsypujemy zmieloną kawę.
- Do zewnętrznego korpusu nalewamy gorącą wodę.
- Czekamy aż cała woda przepłynie przez zmieloną kawę i znajdzie się w kubku.
Dodatkowo w przypadku każdej metody przygotowania kawy (zarówno tych klasycznych jak i alternatywnych) istnieje pewien przepis określający parametry wody i kawy użytej do uzyskania naparu. Pod tym względem Hoop się wyróżnia, gdyż zgodnie z opisem Ceado… nie ma żadnego przepisu i jako użytkownicy jesteśmy zachęcani do eksperymentowania i stworzenia swojej własnej, unikatowej proporcji. Jeżeli chodzi o wodę to musi być ona gorąca i w ilości do około 250-300 ml (jako że nadchodzi lato postaramy się dostarczyć informację jak wypada kawa z Hoopa w wersji iced coffee). Również doza i stopień zmielenia są kwestią umowną, lecz z dostępnych w Internecie przepisów rekomendowana ilość to 12-20 g zmielonych podobnie jak do Aeropressu.
Dużą zaletą Hoopa jest również łatwość utrzymania go w czystości – po zakończonej ekstrakcji wystarczy wykręcić wewnętrzny cylinder, a filtr ze zmieloną kawą sam wypadnie (przed rozkręcaniem należy pamiętać o podstawieniu kosza na śmieci). Następnie wystarczy opłukać korpus oraz cylinder i gotowe!
Ponadto niewielkie gabaryty oraz mała masa (zaledwie 165 g) sprawiają, że Hoop idealnie sprawdzi się w podróży, jeżeli chcemy cieszyć się ulubioną „alternatywką” gdziekolwiek pojedziemy.