Co wyróżnia sitka i prysznice IMS?
Jeżeli dążymy do uzyskania perfekcji w naszej filiżance, to każde nawet najmniejsze usprawnienie może mieć wpływ. Czasem jednak motywacją do zmiany, oprócz poprawy smaku parzonej przez nas kawy, może być również chęć wydłużenia żywotności naszego ekspresu i łatwiejszego utrzymania go w czystości. W realizacji tych celów mogą nam pomóc sitka i prysznice IMS. Co więc sprawia, że produkty tej firmy są tak wyjątkowe? Zapraszamy do lektury!
Na początku warto zaznaczyć, że na świecie niewiele firm może równać się z naszym dzisiejszym bohaterem jeżeli chodzi o projektowanie i produkcję sitek i pryszniców do ekspresów – IMS został założony 75 lat temu (1946) w położonej niedaleko Mediolanu Pawii. W tym czasie opracowali oni szereg opatentowanych rozwiązań technologicznych zapewniających najwyższą jakość parzonej kawy. Jednak pozycja jednego z liderów w branży nie sprawia, że IMS spoczywa na laurach. Z okazji 70. rocznicy powstania firmy założyła ona Espresso&Brewing Lab czyli nowy dział rozwoju produktu, który opracowuje najbardziej innowacyjne rozwiązania nie tylko do ekspresów kolbowych, ale również do alternatywnych metod parzenia kawy.
Oferowane przez nas sitka do portafiltra należą do drugiej generacji produktów producenta z Pawii, nazwanej IMS Competition. Mają one charakterystyczne dla wszystkich produktów IMS rozszerzające się stożkowe otwory o minimalnej średnicy 0,3 mm (technologia wykonania tych otworów jest chroniona patentem przyznanym firmie). Taki rozmiar zapewnia odpowiedni balans pomiędzy wydobyciem z kawy pełnego smaku z zawartymi w niej nutami aromatycznymi, a z drugiej strony zapobiega dostawaniu się drobinek kawy do filiżanki. Ponadto wyróżniają się one również bardzo dokładnym wykończeniem powierzchni – gwarantuje ono mniejsze przywieranie zanieczyszczeń i swobodniejszy przepływ naparu. Ponadto jeden z trzech wzorów rozmieszczenia otworów, jak i kształt dna sitka został dobrany, by w optymalny sposób wydobyć jak największą głębię smaku ze zmielonej przez nas kawy.
Dla najwyższej jakości ekstrakcji równie ważny jak sitko do portafiltra jest również prysznic. Głównymi zadaniami tego elementu są równomierne rozprowadzenie wody na ciastko kawowe oraz zapobieganie dostawaniu się zanieczyszczeń do grupy zaparzającej i dalej do wnętrza ekspresu. W naszej aktualnej ofercie znajdują się aktualnie dwa rodzaje pryszniców ze wspomnianej już przy sitkach rodziny IMS Competition.
Pierwszym z nich jest IM (integrated membrane) czyli zintegrowana membrana – który w przeciwieństwie do wielu tradycyjnych pryszniców jest wykonany z jednego kawałka metalu z wykorzystaniem procesu technologicznego zwanego trawieniem. Otwory prysznica mają w tym przypadku średnicę 200 mikrometrów. Główną zaletą tej metody jest wysoka gładkość powierzchni i brak łączeń, co zapobiega znacząco osadzaniu się drobinek kawy i innych zanieczyszczeń oraz ułatwia utrzymanie ekspresu w czystości. W stosunku do klasycznych sitek poprawiona jest również dystrybucja wody do ciastka kawowego.
Drugim rozwiązaniem jest WM (wire mesh) czyli bardzo drobna siateczka druciana. Wykonana z niej delikatna membrana jest ściśle przymocowana do głównej części prysznica poprzez połączenie kształtowe (patrz: rysunek powyżej) – rozwiązanie eliminuje konieczność spawania obu elementów ze sobą. Prysznice z siateczką drucianą charakteryzują się jeszcze dokładniejszą dystrybucją wody podczas ekstrakcji i zapobiegają przedostawaniu się do wnętrza ekspresu zanieczyszczeń 6-krotnie mniejszych niż w przypadku pryszniców IM (35 mikrometrów).