Jak spieniać mleko?

Chcąc delektować się pyszną kawą mleczną należy opanować dwie rzeczy. Pierwszą z nich jest umiejętność parzenia espresso. Kilka praktycznych wskazówek mogących pomóc nam w doskonaleniu się w tym aspekcie można znaleźć w naszym wcześniejszym wpisie (o TUTAJ). Drugą ważną rzeczą jest oczywiście spienianie mleka i właśnie nad tym pochylimy się w dzisiejszym artykule. Zapraszamy do lektury!
Słowem wstępu, dla osób zaczynających dopiero swoją przygodę z ciśnieniowymi ekspresami kolbowymi, do spieniania mleka w tego typu urządzeniach służy dysza pary, czyli cienka rurka, przez którą z bojlera serwisowego wydostaje się gorąca para. Taka dysza jest zakończona zaokrągloną końcówką z kilkoma (zazwyczaj 1 – 4) małymi otworami (średnice rzędu 1 – 1,5 mm) i na ogół jest umiejscowiona po lewej stronie grupy zaparzającej, choć w niektórych modelach gdzie nie ma dyszy wrzątku może się ona znajdować po prawej stronie.
Kolejnym ważnym aspektem mającym wpływ na smak i teksturę naszej kawy mlecznej jest samo mleko. Ze względu na ogromny wybór mleka i napojów mlecznych roślinnych tematowi temu zostanie poświęcony oddzielny wpis. Na dobry początek warto jednak pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze mleko, którego używamy powinno być świeże, gdyż z upływem czasu traci ono zdolność do tworzenia trwałej pianki. Po drugie mleko do spieniania powinno aż do momentu jego użycia pozostawać w lodówce, dzięki czemu będziemy mieli więcej czasu na jego spienienie.
Teraz, uzbrojeni w tę wiedzę możemy przejść do spieniania mleka. Proces ten został opisany poniżej krok po kroku, dzięki czemu jego ćwiczenie i przyswajanie powinno być prostsze.
- Przesuń końcówkę dyszy nad tackę ociekową lub podstaw pod nią ściereczkę z mikrofibry. Następnie odkręć zawór dyszy i przez 2 – 3 sekundy pozwól jej lecieć. Dzięki temu możemy pozbyć się skroplonej wody, która mogła zebrać się wewnątrz dyszy.
- Do metalowego dzbanka wlej zimne mleko (najlepiej prosto z lodówki), tak by wypełniło nie więcej niż jego połowę. Należy więc wcześniej pamiętać o doborze odpowiednio dużego dzbanka w zależności od naszych potrzeb (i ewentualnie innych osób, którym będziemy serwować kawy mleczne)
- Zanurz końcówkę dyszy w dzbanku, w taki sposób by znajdowała się tuż przy powierzchni mleka. Następnie odkręć zawór dyszy pary i podstaw wolną dłoń pod dno dzbanka. Po chwili usłyszysz dźwięk przypominający syczenie. Powstaje on gdy gorąca para wtłacza cząsteczki powietrza, które następnie zostają uwięzione w mleku, tworząc delikatną piankę. Z czasem temperatura mleka rośnie, a ze względu na powstawanie pianki podnosi się również jego poziom, co wymaga opuszczania dna dzbanka, tak by końcówka dyszy znajdowała się cały czas tuż przy powierzchni.
- Gdy uzyskasz pożądaną objętość mleka zanurz dyszę nieco głębiej w mleku i przesuń dzbanek w ten sposób, by dysza znalazła się w pobliżu jednego z brzegów naczynia. Pozwala to na wprawienie płynu w ruch wirowy i jego równomierne ogrzewanie.
- Gdy podtrzymywane dno dzbanka zacznie być na tyle gorące, że będzie nieprzyjemne w dotyku, zabierz dłoń i po ok. 3 – 4 sekundach zakręć zawór dyszy pary.
- Odstaw dzbanek na chwilę na bok i oczyść dyszę ściereczką z pozostałości mleka. Istotne jest stosunkowo szybkie wykonanie tej czynności, gdyż resztki mleka na gorącej dyszy przypalają się i po jej ostygnięciu ich usunięcie jest zdecydowanie trudniejsze. Podobnie jak to zostało opisane w punkcie 1 należy również przez 2 – 3 sekundy przedmuchać dyszę, tak by pozbyć się resztek mleka z jej wnętrza. Wspomniane czynności są bardzo istotne, gdyż resztki mleka mogą zostać zassane do wnętrza stygnącego bojlera. Tam wraz z wydzielającym się z wody kamieniem mogą obrastać grzałkę, co doprowadzi do uszkodzenia ekspresu i w konsekwencji potrzeby serwisu kosztującego setki złotych.
- Po szybkim wyczyszczeniu dyszy zajmij się z powrotem mlekiem. Stuknij dnem dzbanka delikatnie kilka razy o blat, by pozbyć się większych bąbelków z mleka. Następnie ruchem przypominającym kołysaniem wina w kieliszku zakręć mlekiem, by dokładnie wymieszać w nim piankę.
- Dolej spienione mleko do przygotowanego wcześniej espresso i delektuj się pyszną kawą.
Spienianie mleka może na początku wydawać się trudne, jednak jak mówi słynne przysłowie „ćwiczenie czyni mistrza”. Gorąco zachęcamy więc do praktykowania, a na pewno delektowanie się smakiem przyrządzonego cappuccino będzie idealną nagrodą dla każdego domowego baristy.