Kawowe podróże
Mimo że w kawowym świecie Ameryka Środkowa znajduje się nieco w cieniu położonych na południu gigantów produkcji zielonego ziarna, takich jak Kolumbia...
Czy Inkowie pili kawę?
Wakacje dobiegły końca już jakiś czas temu, ale nie musi to oznaczać końca podróży po świecie, dlatego dzisiaj w naszym geograficznym cyklu kawowym...
Kofeinowa trylogia cz. 3: Kawa bezkofeinowa
W dwóch poprzednich częściach naszej „Kofeinowej trylogii” pochyliliśmy się nad występowaniem i rolą kofeiny w przyrodzie oraz jej wpływem na organizm...
Kofeinowa trylogia cz. 2: Człowiek i kofeina
Niestety nie udało nam się dotrzymać obiecanego w poprzednim wpisie terminu i nasz dzisiejszy wpis pojawia się o tydzień później niż pierwotnie planowaliśmy....
Kofeinowa trylogia cz. 1: W naturze
Herbata i kawa to dwa najczęściej spożywane napoje na świecie (oprócz wody). To co jeszcze je łączy to zawarta w nich najpopularniejsza substancja...
W stolicy robusty
Wakacje dobiegają końca, ale my zapraszamy Was na jeszcze jedną wyprawę. Żeby nie tracić czasu na podróż z Indonezji, gdzie ostatnio gościliśmy, przeniesiemy...
Kawa na Jawie
W naszej kawowej podróży opuszczamy słoneczną Italię i przenosimy się w tropiki. Tym razem przenosimy się aż do Indonezji, by jak zwykle dowiedzieć się kiedy...
Kawa po włosku
W naszej podróży docieramy dziś do wybrzeży kraju, który chyba jak żaden inny kojarzy się z kawą. Jak i kiedy kawowe ziarna dotarły do Włoch? Jak powstała i...
O kawie w świecie arabskim
W naszym cyklu kawowych podróży ruszamy w dalszą drogę. Tym razem trafiamy na Bliski Wschód i do Afryki Północnej. Jak doszło do tego, że kawa z Etiopii...
Etiopia - ojczyzna kawy
Codziennie na świecie wypija się ponad 2,2 miliarda filiżanek kawy. Daje jej to zaraz za herbatą zaszczytne 2. miejsce (jeśli nie liczyć wody) wśród...
Arabika vs robusta
Gdybyśmy wyszli na ulicę i przepytali przypadkowo spotkanych przechodniów czym są arabika i robusta, w większości przypadków usłyszelibyśmy dość zadowalającą...