Nowa Silvia - jeszcze bardziej PRO
Jeden z największych producentów ekspresów gastronomicznych, Rancilio, coraz mocniej zaznacza swoją pozycję na rynku sprzętów dla użytkowników indywidualnych. Już od lutego do naszej oferty dołącza najnowsza wersja dwubojlerowego ekspresu – Silvia PRO X. Co nowego zostało dodane w porównaniu z podstawową wersją Silvii PRO i dlaczego warto pochylić się nad tym modelem przy rozważaniu zakupu dwubojlerowca? O tym wszystkim w dzisiejszym wpisie. Zapraszamy do lektury!
Rancilio Silvia to jeden z najlepszych i najbardziej kultowych ekspresów jednobojlerowych na świecie, który sprzedał się w setkach tysięcy egzemplarzy. Nic więc dziwnego, że Rancilio zachęcone sukcesem tamtego modelu postanowiło dodać do swojej oferty bardziej zaawansowany ekspres. Inżynierowie tworząc nowy projekt wyszli chyba z założenia, że jeżeli coś działa to nie ma sensu tego zmieniać i tak powstała Silvia PRO, która pod względem designu nie różni się praktycznie niczym od zwykłej Silvii. Jeżeli jednak chodzi o aspekty techniczne, to możliwości nowego ekspresu znacząco wzrosły. I na początku pochylimy się nad tym co posiada zarówno podstawowa Silvia PRO, jak i wchodząca właśnie wersja PRO X, a następnie przedstawimy, jakie zmiany zostały wprowadzone w wersji X.
Silvia PRO jest ekspresem dwubojlerowym, czyli bojler kawowy i bojler serwisowy są niezależnymi elementami. Oba mają oddzielne układy grzewcze i precyzyjne regulatory PID do sterowania temperaturą, która może być zmieniana w obu bojlerach przez użytkownika, za pomocą niewielkiego wyświetlacza na przednim panelu obudowy. Wyświetlacz ten pozwala nam również śledzić czas trwania ekstrakcji (tzw. shot-timer). Unikalnym rozwiązaniem na tle konkurencji jest zamontowanie dwóch pomp wibracyjnych, po jednej na każdy bojler (zwyczajowo ekspres jest wyposażony w jedną pompę niezależnie od liczby bojlerów). Ponadto Silvia PRO jest wyposażona w dyszę gorącej wody oraz tackę ociekową o regulowanej wysokości (można ustawić tackę w trzech różnych pozycjach – choć jest to dość czasochłonne). Powiększeniu uległ również zestaw akcesoriów – producent dodał środki czystości – zmiękczacz do wody i środek czyszczący w tabletkach oraz przede wszystkim tamper, z drewnianą rączką w kolorze czarnym i solidną, stalową stopką o średnicy 58 mm.
Co nowego z kolei zaoferowano w wersji PRO X? Po pierwsze możemy wybrać kolor obudowy. Oprócz standardowej szczotkowanej stali, występuje wariant w kolorze czarnym i białym. Kolejną nowością jest manometr bojlera kawowego umieszczony na dole, po lewej stronie przedniej obudowy. Jednak chyba najważniejszym usprawnieniem dodanym w wersji PRO X jest miękka preinfuzja (ang. soft preinfusion). Funkcja ta polega na doprowadzeniu wody z bojlera pod zredukowanym ciśnieniem i wstępnym nasączeniu ciastka kawowego, przed rozpoczęciem właściwej ekstrakcji. Czas trwania tego trybu wynosi od 0 do 6 sekund, a jego długość można ustawić za pomocą panelu sterowania PID-em.
Rancilio wprowadziło również jedno ulepszenie w zestawie akcesoriów dołączonych do ekspresu. Silvia PRO X ma nową kolbę z wykonaną z tworzywa sztucznego rączką o ergonomicznym kształcie, która jest delikatnie zakrzywiona w dół. Takie rozwiązanie, znane również z niektórych kolb ECM, pozwala na ustawienie poziomo głowicy kolby (wykonanej w tym modelu ze stali) z sitkiem, co z kolei ułatwia poprawne ubicie zmielonej kawy.
Jeżeli po przeczytaniu wpisu jesteś zainteresowany zakupem Silvii Pro X, to standardowo zapraszamy do kontaktu mailowego (biuro@coffeesite.pl), telefonicznego lub do wizyty w naszym showroomie w Nadarzynie, gdzie w niedalekiej przyszłości będzie można przed zakupem obejrzeć ten ekspres na własne oczy.