Niestety nie udało nam się dotrzymać obiecanego w poprzednim wpisie terminu i nasz dzisiejszy wpis pojawia się o tydzień później niż pierwotnie planowaliśmy....
Woda ma kluczowe znaczenie dla życia – bez jej udziału nie istniałoby ono na naszej planecie w takiej formie jaką znamy. Jest ona również podstawowym...
Chcąc delektować się pyszną kawą mleczną należy opanować dwie rzeczy. Pierwszą z nich jest umiejętność parzenia espresso. Kilka praktycznych wskazówek...
Crema jest jednym z nierozerwalnych atrybutów espresso przygotowanego na ekspresie ciśnieniowym. Czym dokładnie jest, skąd się bierze i co ma wspólnego z...
Polacy wpisują się w światowy trend w piciu kawy, zgodnie z którym zdecydowana większość osób ją pijących preferuje kawy mleczne. Według niektórych badań...
Zagłębiając się w świat kawy warto posługiwać się również fachowym słownictwem. W kolejnym odcinku naszego kawowego słowniczka pochylimy się nad napojami...
Gdybyśmy wyszli na ulicę i przepytali przypadkowo spotkanych przechodniów czym są arabika i robusta, w większości przypadków usłyszelibyśmy dość zadowalającą...
Do przygotowania wielu różnych zup dobry kucharz potrzebuje swoistej bazy, którą na ogół jest rosół. Musi on zatem dopracować do perfekcji przygotowanie...