Wysyp nowości od Torre Espresso
Niedawno na rynku półprofesjonalnych ekspresów kolbowych pojawił się nowy, włoski producent – Torre Espresso. W dzisiejszym wpisie przybliżymy charakterystykę każdego modelu ekspresów Torre, który znajduje się w naszej ofercie. Co wyróżnia je na tle konkurencji i czym różnią się one między sobą? O tym w dzisiejszym wpisie. Zapraszamy do lektury!
Pomimo, że firma Torre jest nowym graczem na rynku, to została ona założona przez człowieka, który branżę ekspresów zna jak mało kto. Andrea Ferrari, bo o nim mowa, przez blisko 20 lat był głównym technikiem i szefem serwisu firmy Bezzera. Korzystając ze swojego bogatego doświadczenia Andrea postanowił spełnić marzenie o posiadaniu własnej firmy produkującej ekspresy. Efektem jego pracy są maszyny, które pod względem parametrów technicznych można zaliczyć do czołówki w odpowiednich segmentach rynku ekspresów półprofesjonalnych.
Dbając o wysoką jakość swoich produktów, każdy ekspres jest składany ręcznie, a wiele elementów ekspresu jest wytwarzanych na miejscu, w fabryce Torre, znajdującej się na przedmieściach Pawii. Przywiązanie do pobliskiego miasta można znaleźć również w samej nazwie firmy - nawiązuje ona do słynnej wieży w Pawii, która powstała w XI w (torre to po włosku wieża). Dzięki indywidualnemu podejściu do każdego ekspresu Torre oddaje w ręce swoich użytkowników sprzęt, który gwarantuje przepyszną kawę przez długie lata. Przechodząc od ogólnego opisu firmy postaramy się przybliżyć aspekty techniczne, które wyróżniają ekspresy Torre, jak również każdy z modeli tej firmy.
Na początek zacznijmy może od cech wspólnych, które odróżniają ekspresy Torre od maszyn innych producentów. To co przede wszystkim rzuca się w oczy to charakterystyczna dźwignia ekstrakcji - ERGOLIFT™. Poza kształtem przypominającym nieco dźwignię przepustnicy znaną z pokładu samolotu, wyróżnia się ona kierunkiem ruchu. Pozycja OFF znajduje się na wysokości głowicy grupy, zaś pozycja ON znajduje się tuż ponad tacką na filiżanki w górnej części obudowy. Dzięki takiemu zakresowi ruchów nie trącimy naszych filiżanek z przygotowaną kawą podczas kończenia ekstrakcji.
Pozostając w kwestii wyglądu ekspresu to jest on bardzo minimalistyczny i surowy, ale z drugiej strony elegancki – duża w tym zasługa drewnianych gałek i rączek, które są dostępne w każdym modelu. Dodatkowo cechą wspólną dla wszystkich maszyn Torre jest dość głęboka i pojemna tacka ociekowa, która pozwoli na przygotowanie większej ilości kaw, bez konieczności jej opróżniania. Wszystkie modele tego producenta są również wyposażone w sprawdzoną grupę zaparzającą E61, która dzięki swojej sporej masie zapewnia wysoką stabilność temperaturową. W tym miejscu de facto podobieństwa między ekspresami się kończą, a każdy z nich oferuje nieco inne „osiągi” – czego dokładnie możemy spodziewać się po każdym modelu? O tym w dalszej części artykułu.
Na pierwszy ogień pójdzie najmniejszy z ekspresów Torre – Pierino. Choć można go nazwać modelem podstawowym, to znacząco wyróżnia się na tle konkurencji. Posiada on pojedynczy bojler o objętości aż 0,75 l, w którym woda jest ogrzewana przez grzałkę o mocy 1100 W. Precyzyjną kontrolę temperatury zapewnia sterownik PID, którego wyświetlacz w trakcie ekstrakcji pełni funkcję shot timera (pokazuje czas trwania ekstrakcji). Pierino posiada pompę wibracyjną, co niestety uniemożliwia bezpośrednie podłączenie wody z sieci, a ta dostarczana jest do bojlera ze zbiornika o pojemności 2,5 litra. Aktualna wartość ciśnienia wytwarzanego przez pompę jest pokazywana przez pojedynczy manometr znajdujący się w prawym, dolnym rogu przedniego panelu obudowy. Za dostarczanie gorącej wody i pary do spieniania mleka (odpowiedni tryb można ustawić za pomocą wyświetlacza PID) odpowiada pojedyncza dysza, która w tym modelu znajduje się po lewej stronie grupy E61.
Drugim modelem z oferty Torre jest Luigino, który z wcześniej opisywanym Pierino dzieli tę samą obudowę (wymiary zewnętrzne obu ekspresów są identyczne), przy czym Luigino jest o 1,5 kg cięższy. Ten wzrost masy wynika przede wszystkim z zastosowania miedzianego bojlera w układzie HX, co pozwala na jednoczesne prowadzenie ekstrakcji espresso i spienianie mleka. Dodatkowo dołożona została druga dysza, aby rozdzielić dostarczanie wrzątku i pary. W Luigino zdecydowano się nie instalować sterownika PID, ale za to w jego miejscu pojawił się, większy niż w przypadku Pierino, podwójny manometr wskazujący ciśnienie pompy i bojlera serwisowego.
W środku stawki plasuje się Teresina – jest to jak poprzednik ekspres z bojlerem w układzie HX ale o znacznie większej objętości (2,3 litra) i wykonanym ze stali nierdzewnej. Dzięki zastosowaniu mocniejszej grzałki (1400 W), ekspres ten świetnie sprawdzi się w przypadku przygotowywania większej ilości kaw zarówno czarnych, jak i mlecznych, co pozwoli na przyjmowanie większej liczby gości na kawę. W podstawowej wersji ekspres ten posiada pompę wibracyjną, lecz opcjonalnie, tak jak w oferowanym przez nas wariancie, ekspres ten jest wyposażony w pompę rotacyjną, i posiada możliwość bezpośredniego podłączenia do sieci wodociągowej. Pomimo wzrostu gabarytów i masy sprzętu, w porównaniu z wcześniej opisanymi ekspresami, nieznacznemu zmniejszeniu uległ zbiornik (do 2,2 litra), a ciśnienie bojlera i pompy jest pokazywane na dwóch oddzielnych manometrach. Jest to również pierwszy ekspres Torre, który posiada dysze pary i wrzątku w technologii cool touch.
Na sam koniec zostały nam dwa bardzo podobne do siebie ekspresy – Mariuccia i Peppina. Są to najbardziej zaawansowane ekspresy Torre, które podobnie jak Teresina mają pompę rotacyjną i można je podłączyć bezpośrednio do sieci wodociągowej. W każdym z ekspresów zainstalowane są dwa bojlery: kawowy o objętości 0,75 litra (grzałka 1000 W) i serwisowy o pojemności 1 litra (grzałka 1100 W). Dysze pary i wrzątku są zbudowane w technologii cool touch. Sterowanie temperaturą w obu ekspresach odbywa się za pomocą sterownika PID. Ciśnienie bojlera i pompy w Mariuccii jest pokazywane na podwójnym manometrze, zaś w przypadku Peppiny na dotykowym wyświetlaczu LCD o przekątnej 3,5”. No właśnie – ekran zamontowany w Peppinie to na pierwszy rzut oka jedyna różnica w porównaniu z Mariuccią. Wyświetlacz ten ma jednak znacznie więcej funkcji niż wskazywanie ciśnienia i możliwość ustawienia temperatury.
Z użyciem ekranu LCD możemy kontrolować również czas ekstrakcji oraz ustawić automatyczne włączanie się każdego bojlera z osobna i jego pracę w określonych godzinach (przedział czasowy można ustawić osobno dla każdego dnia tygodnia). Ponadto ekran dostarczy nam informacji serwisowych takich jak przypomnienie o wymianie filtra wody lub alerty, mówiące o konieczności czyszczenia/naprawy ekspresu. Dodatkowo dla fanów statystyki oprócz shot timera, można również zliczać liczbę przygotowanych kaw na swoim ekspresie.
W SKRÓCIE
A na koniec (lub początek jeżeli nie macie czasu, by zapoznać się z pełnym opisem wszystkich ekspresów Torre) po przeczytaniu artykułu, jeżeli chcecie jeszcze raz uporządkować sobie parametry techniczne i funkcjonalności każdego modelu to poniżej prezentujemy kompaktową tabelkę z ich porównaniem.
Parametr/ funkcjonalność |
MODEL |
||||
PIERINO |
LUIGINO |
TERESINA |
MARIUCCIA |
PEPPINA |
|
Liczba bojlerów |
1 |
HX |
2 |
||
Pojemność bojlerów [l] |
0,75 |
1,5 |
2,3 |
0,75 + 1 |
|
Moc grzałki [W] |
1100 |
1400 |
1100 + 1000 |
||
Poj. zbiornika na wodę [l] |
2,5 |
2,2 |
|||
Pompa |
wibracyjna |
rotacyjna |
|||
Grupa zaparzająca |
E61 |
||||
PID |
TAK |
NIE |
TAK |
||
Bezpośrednie podłączenie wody |
NIE |
TAK |
|||
Szerokość [mm] |
260 |
325 |
|||
Wysokość [mm] |
395 |
405 |
|||
Głębokoś [mm] |
410 |
440 |
|||
Masa [kg] |
20 |
21,5 |
28,5 |
28,8 |
Jeżeli po przeczytaniu wpisu jesteś zainteresowany zakupem któregoś z ekspresów Torre, to standardowo zapraszamy do kontaktu mailowego (biuro@coffeesite.pl), telefonicznego lub do wizyty w naszym showroomie w Nadarzynie, gdzie każdy z dostępnych aktualnie modeli można przed zakupem obejrzeć na własne oczy (i przy okazji napić się pysznej kawy, którą sami wypalamy).